Επισκεφθείτε:

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Η Ομοσπονδιοποίηση «δικτύωση» των Μ.Κ.Ο.

Για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των δυνάμεων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν εκδηλωθεί μια σειρά πρωτοβουλίες για την δικτύωση και ομοσπονδιοποίηση των Μ.Κ.Ο. σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.Η πανελλήνια συνάντηση των Μ.Κ.Ο. που έγινε την 1 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ήταν η πλέον χαρακτηριστική εκδήλωση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρωτόκολλο για το δίκτυο οικοπροστασίας Αττικής , που υπογράφτηκε αυτές τις μέρες, είναι μία άλλη εκδήλωση “ομοσπονδιοποίησης” των Μ.Κ.Ο. με συγκεκριμένο στόχο την συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από τον άξονα “πράσινη πόλη” με αιχμή τις “ πράσινες στέγες και την βιώσιμη ανάπτυξη”.

Το Συνέδριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε με αυτό το θέμα από 8 – 10 Δεκεμβρίου τεκμηρίωσε με τον καλύτερο τρόπο την αναγκαιότητα αλλά και την εφικτότητα μιας θεματικής πολιτικής για την “ πράσινη πόλη”.

Οι οργανώσεις που είχαν την πρωτοβουλία “δικτύωσης” έχουν πλέον βάσιμα επιχειρήματα για την ανάγκη της ομοσπονδιοποίησης με στόχο την αποτελεσματικότητα που ασφαλώς δεν επιτυγχάνεται με τον κατακερματισμό της δράσης των Μ.Κ.Ο..
Διαβάστε περισσότερα!!

ΕΙΣΗΓΗΣΗ - της εξαμελούς οργανωτικής επιτροπής για ένα πλαίσιο Αρχών και Αξιών αυτορρύθμισης των ΜΚΟ

Καθημερινά, ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται ο ρόλος που παίζει στα πολιτικά πράγματα του τόπου η Κοινωνία Των Πολιτών με τις οργανώσεις της, έξω απ’ τα κόμματα, το κράτος και την αγορά.
Όλο και συχνότερα συνειδητοί πολίτες, που αρνούνται να εκχωρήσουν την πολιτική τους εκπροσώπηση σε κομματικούς ή άλλους παράγοντες, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι ίδιοι, ομαδικές – εθελοντικές πρωτοβουλίες, και δραστηριοποιούνται μες απ’ τις δικές τους οργανώσεις σε αποστολές ωφέλιμες για την κοινωνία και για την ποιότητα της ζωής των πολιτών.Όλος αυτός ο πολιτικά ενεργός κόσμος, ο κόσμος του τρίτου πυλώνα όπως ονομάζεται, εφαρμόζει στην πράξη μια σειρά από αρχές και αξίες, άγραφες, που είναι όμως κοινές και γίνονται σεβαστές απ’ όλες τις ΜΚΟ. Αυτές τις κοινές αρχές και αξίες αποπειραθήκαμε να ψηλαφίσουμε και ν’ αποτυπώσουμε εδώ, στο κείμενο που ακολουθεί.
Πρόκειται για είκοσι διατάξεις, είκοσι όρους, διατυπωμένους περίπου επιγραμματικά σε μορφή άρθρων, που αποτελούν την εισηγητική μας πρόταση για τη δημιουργία ενός πλαισίου κοινών αρχών και αξιών αυτορρύθμισης των ΜΚΟ. Αυτό το σχέδιο πλαισίου, το οποίο αυθαίρετα βαφτίσαμε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, το παραδίδουμε σήμερα (1.12.07) σ’ όλες τις ΜΚΟ της χώρας (ή τουλάχιστον σ’ όσες περισσότερες μπορούμε) με τη φιλοδοξία να χρησιμεύσει ως αφετηρία ή ως πηγή έμπνευσης για την επεξεργασία και την διατύπωση ενός πιο ολοκληρωμένου και πιο αντιπροσωπευτικού, τελικού κειμένου, το οποίο θα μπορούσε ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να υιοθετηθεί και ν’ αποτελέσει μια κοινή αναφορά ή έναν άτυπο θεσμό αυτορρύθμισης και αυτοδέσμευσης όλων των ΜΚΟ της χώρας ή εκείνων των ΜΚΟ που θα τον υιοθετήσουν. Προς το παρόν ας θεωρηθεί κάτι σαν… non paper.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Πλαίσιο Αρχών και Αξιών
αυτοδέσμευσης των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
----------------------------------

1 Δημοκρατική δομή : Η καταστατική μας συγκρότηση στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας και διοίκησης.
2 Διαφάνεια : Η διαχείριση των οικονομικών μας είναι φανερή. Δεν υπηρετούμε μυστικούς σκοπούς. Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία.
3 Λογοδοσία : Δρούμε και απολογούμαστε δημόσια. Είμαστε δεκτικοί ελέγχου και κριτικής από την κοινωνία καθώς και απ’ τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.
4 Οικονομικά: Έχουμε σκοπό μη κερδοσκοπικό. Οι κάθε είδους πόροι μας καθώς και τυχόν κέρδη από τις δραστηριότητές μας αξιοποιούνται στα πλαίσια της αποστολής μας ή σε προγράμματα για την αύξηση των εσόδων μας. Δεν διαμοιράζονται μεταξύ των μελών.
5 Πολιτική : Σκεφτόμαστε και δρούμε πολιτικά έξω από κόμματα, παρατάξεις και συντεχνίες.
6 Αυτονομία: Μόνοι ορίζουμε την πολιτική μας ενώ περιφρουρούμε την ανεξαρτησία μας έναντι κρατικών, κομματικών, επιχειρηματικών ή άλλων εξωγενών παραγόντων.
7 Ξεκάθαρη αποστολή: Διατυπώνουμε με σαφήνεια τους στόχους μας και τους υπηρετούμε με συνέπεια λόγων, διακηρύξεων και έργων.
8 Αποτελεσματικότητα: Επιδιώκουμε η δράση μας να μετράει, να έχει ουσιαστική απόδοση στον τομέα της ενεργοποίησής μας.
9 Υπευθυνότητα : Είμαστε υπεύθυνοι για όσα λέμε και κάνουμε. Αναλαμβάνουμε
τις συνέπειες των λόγων και των έργων μας.
10 Εθελοντισμός : Προωθούμε πνεύμα ομαδικής δράσης και συνεργασίας.
Αναγνωρίζουμε τον πρωταρχικό ρόλο που παίζουν οι εθελοντές
μας στο σχεδιασμό των στόχων μας και την υλοποίηση των
δράσεών μας. Μεριμνούμε για την ασφάλεια και την
εκπαίδευσή τους. Ανταμείβουμε ηθικά τη συμμετοχή τους.
11 Συνεργασία : Είμαστε δεκτικοί στα νέα ερεθίσματα και τις νέες ιδέες. Προωθούμε το διάλογο, τη συνεργασία και τη δικτύωση μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών
12 Ωφελιμότητα : Η αποστολή και η δράση μας κάνουν καλό στην κοινωνία συνολικά ή σε τμήματά της.
13 Ανθρώπινα Υπερασπιζόμαστε χωρίς διακρίσεις τα ατομικά και
δικαιώματα : κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη, τηρούμε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προστατεύουμε το περιβάλλον και προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.
14 Άμεση δράση : Δεν εκχωρούμε την πολιτική μας εκπροσώπηση, διεκδικούμε οι ίδιοι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
15 Αναγνώριση Απαιτούμε απ’ τις αρχές να σέβονται τα δικαιώματα
δικαιωμάτων : και να ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα τόσο της οργάνωσής μας όσο και του κάθε πολίτη.
16 Ισοπολιτεία: Καταπολεμούμε τη διαφθορά. Αξιώνουμε από τους δημόσιους φορείς να προβαίνουν στην ενδυνάμωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τηρώντας την αρχή της ισονομίας, χωρίς αυθαιρεσίες ή πελατειακές προτιμήσεις
17 Ισοτιμία : Προσεγγίζουμε την κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βάση την ισοτιμία και την αξιοκρατία.
18 Συμπεριφορές: Δεν δημαγωγούμε, δεν κολακεύουμε, δεν ευτελίζουμε, δεν λαϊκίζουμε, δεν είμαστε δογματικοί. Επιχειρηματολογούμε και τεκμηριώνουμε, επιδιώκοντας την αξιοπιστία.
19 Αρχές και αξίες : Η πολιτική μας δράση οροθετείται απ’ τις αρχές και τις αξίες που οι ίδιοι έχουμε υιοθετήσει.
20 Ακροτελεύτια διάταξη: Η τήρηση του παρόντος επαφίεται στο δημοκρατικό φρόνημα της Κοινωνίας των Πολιτών.
Διαβάστε περισσότερα!!

Η Άμεση Ηλεκτρονική Δημοκρατία των ΜΚΟ σε πιλοτική εφαρμογή

Αυτό - οργάνωση και θεσμική διαδικασία διαλόγου μέσα από το διαδίκτυο

Η πρόταση για άμεση ηλεκτρονική δημοκρατία, που ξεκίνησε πρόσφατα ως πρωτοβουλία του δικτύου οικοπροστασίας - πράσινης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, μπορεί άμεσα να μπει σε πιλοτική εφαρμογή στο χώρο των χιλιάδων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο ως μέσο στην επικοινωνία τους. Αρκεί αυτές να το αποφασίσουν σε πανελλαδική κλίμακα και να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία με συγκεκριμένη συχνότητα, συμβάλλοντας στο διάλογο και στις κοινές προτάσεις συνεργασίας.

Υπάρχει ήδη μια σημαντική ανταπόκριση στο κάλεσμα των οργανώσεων για την συμμετοχή τους διάλογο, αλλά και η κρίσιμη μάζα για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται η προσπάθεια για το συντονισμό των ΜΚΟ σ’ όλη τη χώρα, που έχει ξεκινήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Στο ερώτημα τι εμπόδιζε τόσο καιρό για να τεθεί σε εφαρμογή μια τέτοια πρόταση και τι είναι αυτό που μπορεί να κινητοποιήσει αυτή τη στιγμή τον χώρο των ΜΚΟ, η απάντηση είναι σύνθετη και κυρίως προϋπoθέτει την ύπαρξη περιεχομένου πολιτικής που μπορεί να εμπνεύσει και να ενεργοποιήσει τη συμμετοχική διαδικασία.

Οι διάφορες εξαγγελίες και αναφορές, μέχρι τώρα, στην χώρα μας δεν είχαν ανάλογη συνέχεια ακριβώς γιατί έμειναν στο επίπεδο προβολής των τεχνικών δυνατοτήτων και της διαδικασίας και δεν προχώρησαν στην περιεκτικότητα του νοήματος της άμεσης ηλεκτρονικής δημοκρατίας, εκείνης δηλαδή της ουσίας που μπορεί να γίνει ελκυστική και να κινητοποιήσει. Η περιεκτικότητα σε ιδέες, θεσμικές πρωτοβουλίες και κοινωνικές προτάσεις.

Η πράσινη, κοινωνική, και αλληλέγγυα οικονομία για μια βιώσιμη και “ελκυστική σύγχρονη πόλη”, θα μπορούσε να είναι το κοινωνικό πρόταγμα και σύμφωνα με την παραπάνω προϋπόθεση μπορεί να εμπνεύσει σε πανελλαδική κλίμακα.

Μια άλλη προϋπόθεση είναι η διαρκής αυτό οργάνωση και αυτοβελτίωση των ομάδων που συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία – οι οποίες είναι ικανές να παράγουν συνεκτικό λόγο και υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μπορούν να υπηρετήσουν υπεύθυνα ένα ουσιαστικό ανοικτό διάλογο με αρχές.

Αυτή την λειτουργία θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε αυτοπροσδιοριζόμενη οριζόντια επικοινωνία των ΜΚΟ απέναντι στο σύστηνα επικοινωνίας που υπηρετεί τη μηχανική της εξουσίας και την υπερκαταναλωτική κουλτούρα.

Η περιεκτικότητα του διαλόγου και της οριζόντιας από τα κάτω επικοινωνίας μπορεί να κάνει την ποιοτική διαφορά και να προσφέρει κίνητρα συμμετοχής σε κάθε πολίτη. Για παράδειγμα η “αποχή” από την τηλεόραση μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνά ως καμπάνια. Ωστόσο μιλάμε για ένα περιορισμένο κομμάτι της κοινωνίας καταρχήν που μπορεί να είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο και γι’ αυτό πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή, σ’ αυτή τη φάση.

Υπάρχουν πολλοί σήμερα και ανάμεσα στους πολιτικούς που μιλούν για ηλεκτρονική δημοκρατία και για αξιοποίηση τεχνολογιών δυνατοτήτων και σίγουρα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές από τεχνολογική άποψη αλλά αυτό δεν συνιστά από μόνο του θεσμική εξέλιξη. Χρειάζεται συντονισμένη δράση.

Η δυνατότητα ελεύθερης ατομικής έκφρασης και ακτιβισμού σ’ ένα κατακερματισμένο και πολύπλοκο κόσμο χωρίς συνεκτικό λόγο και κοινωνικό πρόσταγμα δεν μπορεί να αντισταθμίσει θετικά τη δύναμη του πολίτη, έναντι μιντιακής ολιγαρχίας των μέσων και σφετερισμού της εκπροσώπησης σε κάθε πολιτικό επίπεδο, ακόμη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από την άλλη μεριά οι μεγάλες ΜΚΟ, που λειτουργούν με συντεχνιακή λογική των ελίτ της οικολογίας και στέκονται ως ουσιαστικό εμπόδιο στην αντίληψη της ανοικτής δικτύωσης όλων των ΜΚΟ και των χιλιάδων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που χαρακτηρίζονται από τη συμμετοχικότητα και όχι τον επαγγελματισμό πρέπει να διαυγαστεί.

Γιατί υπάρχουν και λειτουργούν ΜΚΟ όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις με επαγγελματίες που ασφαλώς δεν ενδιαφέρονται για την θέσπιση της ηλεκτρονικής δημοκρατίας αλλά για το πώς θα μονοπωλήσουν τον χώρο.

Αυτές, όχι μόνον μονοπωλούν μέχρι σήμερα και τις πολιτικές σχέσεις με σύστημα εξουσίας και με το σύστημα της μιντιοκρατίας, αλλά αποτελούν εμπόδιο.
Για αυτό δε θέλουν ν’ αποκτήσουν δυνατή φωνή οι μικρομεσαίες ΜΚΟ με την δικτύωση.

Για να ξεπεραστούν λοιπόν αυτά τα εμπόδια χρειάζεται ισχυρός συνεκτικός λόγος της δικτύωσης που θα προκαλέσει την διαρκή θεσμική οργάνωση του διαλόγου.


Πρακτικά αυτή η ιδέα μπορεί να ενισχυθεί με επικοινωνιακά γεγονότα κοινής δράσης και ενημέρωσης των ΜΚΟ όπως έγινε πρόσφατα με τη συνεργασία 50 περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Σύνταγμα, με πέντε θεματικές για το περιβάλλον.

Επίσης με την πρωτοβουλία οργάνωση του “ηλεκτρονικού περιπτέρου”, με τη μορφή δικτυακής πύλης όπου θα προβάλλονται όλες οι ενημερωτικές εκδόσεις των ΜΚΟ.











Προτάσεις Δικτυακής Συνεργασίας των ΜΚΟ


Επιγραμματικά οι προτάσεις του Δικτύου Οικοπροστασίας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Έχουν κατατεθεί μια σειρά από προτάσεις δικτύωσης και κοινής δράσης που συνοψίζονται.

1. Στην πρωτοβουλία για την πιλοτική εφαρμογή της άμεσης ηλεκτρονικής Δημοκρατίας των ΜΚΟ.

2. Στη διοργάνωση ενημερωτικών εκθέσεων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με παράδειγμα την εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στο Σύνταγμα από 50 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

3. Στη δημιουργία δικτυακής πύλης για όλα τα έντυπα και τις εφημερίδες των ΜΚΟ με τη μορφή ηλεκτρονικού περιπτέρου.

4. Πρωτοβουλία και δημιουργία οργανωτικού φορέα για την προώθηση των πράσινων οροφών.

5. Δημιουργία γραφείου για την αλληλέγγυα οικονομία και προώθηση της απασχόλησης μέσω της πράσινης και πολιτιστικής επιχειρηματικότητας της κοινωνικής μέριμνας.

6. Προώθηση της πολιτικής για τις πράσινες προμήθειες στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Διαβάστε περισσότερα!!

Ενημερωτική Επιστολή για ΜΚΟ

Αγαπητοί φίλοι,

Με δεδομένη την ανεπάρκεια του κράτους να εκπληρώσει το θεσμοθετημένο ρόλο του, γίνεται εμφανές ότι οι ΜΚΟ και ο χώρος της Κοινωνίας των Πολιτών καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο.
Σ’ αυτή τη πραγματικότητα που διαμορφώνεται, εμείς που αποτελούμε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουμε χίλιους δύο λόγους να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για όσα μας συνδέουν.Σας ενημερώνουμε ότι στις 25 Ιουλίου 2007, αναλήφθηκε πρωτοβουλία από 38 σημαντικές ΜΚΟ της χώρας, με στόχο την οργάνωση (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), μιας Πανελλήνιας Συνάντησης, το 3Ο δεκαήμερο Νοεμβρίου 2007, με τη συμμετοχή όσων περισσότερων οργανώσεων γίνεται.
Στη Συνάντηση αυτή, θα συζητηθούν θέματα συντονισμού, απογραφής και σύνταξης Διακήρυξης Αρχών που θα πρέπει να διέπει τις ΜΚΟ.
Για την διευθέτηση όλων των διαδικαστικών θεμάτων και την καλύτερη οργάνωση της Συνάντησης συστάθηκε 6μελής Οργανωτική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους:
• Καλλιαμπέτσο Γιώργο (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
• Καμπουράκη Κώστα (ACTUP)
• Κανελλάκη Παναγιώτη (GREENPEACE)
• Καραουλάνη Θοδωρή (ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ)
• Τακτικό Βασίλη (ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ)
• Χριστοδουλάκη Παναγιώτη (ΠΑΚΟΕ)
• Μπαλωμένο Κώστα (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΜΚΟ ΕΛΛΑΔΟΣ)

Προκειμένου να οργανώσουμε καλύτερα τη Συνάντηση αυτή παρακαλούμε να μας απαντήσετε αν θα λάβετε μέρος και να μας στείλετε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας σας. Επίσης σας παρακαλούμε να προωθήσετε την πρόσκληση αυτή σε άλλες οργανώσεις που γνωρίζετε.
Ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση και τη συνεργασία σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Η 6μελής Οργανωτική Επιτροπή
Διαβάστε περισσότερα!!

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΚΟ»

Βασικές Αρχές Λειτουργίας

1. Ισότιμα όλοι συμμετέχουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους σε τοπικό, εθνικό ή Διεθνές επίπεδο.
2. Δεν εξουδετερώνεται η αυτονομία των ΜΚΟ.
3. Η συμμετοχή στα διάφορα όργανα προϋποθέτει:
α. Ύπαρξη χρόνου για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της οργάνωσης και λειτουργίας των ΜΚΟ.
β. Την γνώση ανά τομέα για την καλύτερη αντιμετώπιση προς κάθε κατεύθυνση των προβλημάτων.
γ. Την ύπαρξη υποδομών υποστήριξης του τεράστιου έργου.
. Όργανα Λειτουργίας

Α. Γενική Συνέλευση των μελών
Αυτή πραγματοποιείται στα πρώτα δύο χρόνια δύο φορές το χρόνο, τα επόμενα μια φορά το χρόνο. Την συγκαλεί το Συντονιστικό Συμβούλιο.

Η Γενική Συνέλευση συζητά, ελέγχει, προτείνει, εκλέγει
Συγκεκριμένα μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις και την τελική ψήφιση της διακήρυξης αρχών και των οργανωτικών δομών της «Συσπείρωσης των ΜΚΟ», η Γενική Συνέλευση μέσω των οργάνων της, ελέγχει την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την κρατική μηχανή, τα ΜΜΕ και τους ΟΤΑ για την εφαρμογή των ισχυουσών Ευρωπαϊκών Εναρμονισμένων Οδηγιών και Κανονισμών προς κάθε κατεύθυνση και όχι επιλεγμένα, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών, δομών και λειτουργιών των πάσης φύσεως φορέων εξουσίας, εκλέγει τα όργανά της μετά από συγκεκριμένες θέσεις και δράσεις που θα προτείνουν οι υποψήφιοι για αυτά.

Β. Συντονιστικό Συμβούλιο (9 μέλη)
Θα εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση κάθε δύο χρόνια.

Τι θα κάνει: Θα υλοποιεί τις αποφάσεις τις Γενικής Συνέλευσης, θα συντονίζει τις ομάδες εργασίας, θα προωθεί για υλοποίηση δράσεις και προτάσεις προγραμμάτων και θα έχει τις επαφές με φορείς (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κρατικοί φορείς, ΜΜΕ, ΟΤΑ κλπ)

Θα χωριστεί σε τρία (τριμελή) διοικητικά όργανα
α. Δεοντολογίας – στρατηγικής - επικοινωνίας
β. Προγραμματισμού
γ. Διοικητικό

Το (α) θα επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα για τη χάραξη στρατηγικής σε εφαρμογή της ψηφισθείσας διακήρυξης αρχών και θα προασπίζεται τις αρχές δεοντολογίας της «συσπείρωσης».

Το (β) θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για τον προγραμματισμό δράσεων, την υλοποίηση προγραμμάτων και θα επιβλέπει και θα είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή τους.

Το (γ) θα έχει την ευθύνη διοίκησης όλου του συστήματος (Γραμματεία, Οικονομικά, Εφαρμογής)


Γ. Γραμματεία

Θα είναι τριμελής και θα οργανώνει για την υλοποίησή τους όλες τις αποφάσεις με έγγραφα από το Συντονιστικό Συμβούλιο. Θα έχει δύο υπαλλήλους.

Δ. Ομάδες Εργασίας (τρία μέλη)
α. Θεματικές
1. Πολιτική – Στρατηγική
2. Κοινωνικές
3. Περιβαλλοντικές
• Ενέργεια
• Οικοσυστήματα
- Νερό
- Δάση
- Απόβλητα
- Ακτινοβολίες, Κυκλοφοριακό, Γεωργία, Κτηνοτροφία
• Βιομηχανία
4. Χωροταξίας – Πολεοδομίας
β. Οικονομικά
γ. Καταναλωτικά
δ. Υγεία
ε. Ανθρώπινα Δικαιώματα
Διαβάστε περισσότερα!!

Πανελλαδική Συνάντηση για ένα πλαίσιο Αρχών και Αξιών αυτορρύθμισης των ΜΚΟ

Καθημερινά, ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται ο ρόλος που παίζει στα πολιτικά πράγματα του τόπου η Κοινωνία Των Πολιτών με τις οργανώσεις της, έξω απ’ τα κόμματα, το κράτος και την αγορά.
Όλο και συχνότερα συνειδητοί πολίτες, που αρνούνται να εκχωρήσουν την πολιτική τους εκπροσώπηση σε κομματικούς ή άλλους παράγοντες, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι ίδιοι, ομαδικές – εθελοντικές πρωτοβουλίες, και δραστηριοποιούνται μες απ’ τις δικές τους οργανώσεις σε αποστολές ωφέλιμες για την κοινωνία και για την ποιότητα της ζωής των πολιτών.Όλος αυτός ο πολιτικά ενεργός κόσμος, ο κόσμος του τρίτου πυλώνα όπως ονομάζεται, εφαρμόζει στην πράξη μια σειρά από αρχές και αξίες, άγραφες, που είναι όμως κοινές και γίνονται σεβαστές απ’ όλες τις ΜΚΟ. Αυτές τις κοινές αρχές και αξίες αποπειραθήκαμε να ψηλαφίσουμε και ν’ αποτυπώσουμε εδώ, στο κείμενο που ακολουθεί.
Πρόκειται για είκοσι διατάξεις, είκοσι όρους, διατυπωμένους περίπου επιγραμματικά σε μορφή άρθρων, που αποτελούν την εισηγητική μας πρόταση για τη δημιουργία ενός πλαισίου κοινών αρχών και αξιών αυτορρύθμισης των ΜΚΟ. Αυτό το σχέδιο πλαισίου, το οποίο αυθαίρετα βαφτίσαμε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, το παραδίδουμε σήμερα (1.12.07) σ’ όλες τις ΜΚΟ της χώρας (ή τουλάχιστον σ’ όσες περισσότερες μπορούμε) με τη φιλοδοξία να χρησιμεύσει ως αφετηρία ή ως πηγή έμπνευσης για την επεξεργασία και την διατύπωση ενός πιο ολοκληρωμένου και πιο αντιπροσωπευτικού, τελικού κειμένου, το οποίο θα μπορούσε ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να υιοθετηθεί και ν’ αποτελέσει μια κοινή αναφορά ή έναν άτυπο θεσμό αυτορρύθμισης και αυτοδέσμευσης όλων των ΜΚΟ της χώρας ή εκείνων των ΜΚΟ που θα τον υιοθετήσουν. Προς το παρόν ας θεωρηθεί κάτι σαν… non paper.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Πλαίσιο Αρχών και Αξιών
αυτοδέσμευσης των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
----------------------------------

1 Δημοκρατική δομή : Η καταστατική μας συγκρότηση στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας και διοίκησης.
2 Διαφάνεια : Η διαχείριση των οικονομικών μας είναι φανερή. Δεν υπηρετούμε μυστικούς σκοπούς. Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία.
3 Λογοδοσία : Δρούμε και απολογούμαστε δημόσια. Είμαστε δεκτικοί ελέγχου και κριτικής από την κοινωνία καθώς και απ’ τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.
4 Οικονομικά: Έχουμε σκοπό μη κερδοσκοπικό. Οι κάθε είδους πόροι μας καθώς και τυχόν κέρδη από τις δραστηριότητές μας αξιοποιούνται στα πλαίσια της αποστολής μας ή σε προγράμματα για την αύξηση των εσόδων μας. Δεν διαμοιράζονται μεταξύ των μελών.
5 Πολιτική : Σκεφτόμαστε και δρούμε πολιτικά έξω από κόμματα, παρατάξεις και συντεχνίες.
6 Αυτονομία: Μόνοι ορίζουμε την πολιτική μας ενώ περιφρουρούμε την ανεξαρτησία μας έναντι κρατικών, κομματικών, επιχειρηματικών ή άλλων εξωγενών παραγόντων.
7 Ξεκάθαρη αποστολή: Διατυπώνουμε με σαφήνεια τους στόχους μας και τους υπηρετούμε με συνέπεια λόγων, διακηρύξεων και έργων.
8 Αποτελεσματικότητα: Επιδιώκουμε η δράση μας να μετράει, να έχει ουσιαστική απόδοση στον τομέα της ενεργοποίησής μας.
9 Υπευθυνότητα : Είμαστε υπεύθυνοι για όσα λέμε και κάνουμε. Αναλαμβάνουμε
τις συνέπειες των λόγων και των έργων μας.
10 Εθελοντισμός : Προωθούμε πνεύμα ομαδικής δράσης και συνεργασίας.
Αναγνωρίζουμε τον πρωταρχικό ρόλο που παίζουν οι εθελοντές
μας στο σχεδιασμό των στόχων μας και την υλοποίηση των
δράσεών μας. Μεριμνούμε για την ασφάλεια και την
εκπαίδευσή τους. Ανταμείβουμε ηθικά τη συμμετοχή τους.
11 Συνεργασία : Είμαστε δεκτικοί στα νέα ερεθίσματα και τις νέες ιδέες. Προωθούμε το διάλογο, τη συνεργασία και τη δικτύωση μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών
12 Ωφελιμότητα : Η αποστολή και η δράση μας κάνουν καλό στην κοινωνία συνολικά ή σε τμήματά της.
13 Ανθρώπινα Υπερασπιζόμαστε χωρίς διακρίσεις τα ατομικά και
δικαιώματα : κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη, τηρούμε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προστατεύουμε το περιβάλλον και προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.
14 Άμεση δράση : Δεν εκχωρούμε την πολιτική μας εκπροσώπηση, διεκδικούμε οι ίδιοι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
15 Αναγνώριση Απαιτούμε απ’ τις αρχές να σέβονται τα δικαιώματα
δικαιωμάτων : και να ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα τόσο της οργάνωσής μας όσο και του κάθε πολίτη.
16 Ισοπολιτεία: Καταπολεμούμε τη διαφθορά. Αξιώνουμε από τους δημόσιους φορείς να προβαίνουν στην ενδυνάμωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τηρώντας την αρχή της ισονομίας, χωρίς αυθαιρεσίες ή πελατειακές προτιμήσεις
17 Ισοτιμία : Προσεγγίζουμε την κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βάση την ισοτιμία και την αξιοκρατία.
18 Συμπεριφορές: Δεν δημαγωγούμε, δεν κολακεύουμε, δεν ευτελίζουμε, δεν λαϊκίζουμε, δεν είμαστε δογματικοί. Επιχειρηματολογούμε και τεκμηριώνουμε, επιδιώκοντας την αξιοπιστία.
19 Αρχές και αξίες : Η πολιτική μας δράση οροθετείται απ’ τις αρχές και τις αξίες που οι ίδιοι έχουμε υιοθετήσει.
20 Ακροτελεύτια διάταξη: Η τήρηση του παρόντος επαφίεται στο δημοκρατικό φρόνημα της Κοινωνίας των Πολιτών


της εξαμελούς οργανωτικής επιτροπής


Β΄ Πανελλαδική Συνάντηση
Αν η μεγάλη Συνάντηση της 1.12.07 καταλήξει στη συνέχιση της όλης αυτής προσπάθειας, αν δηλαδή κριθεί σκόπιμο:
Α. να προχωρήσει η καταγραφή των ελληνικών ΜΚΟ,
Β. να φτιαχτεί ένα τελικό κείμενο Αρχών και Αξιών των ΜΚΟ (κάτι σαν το σχέδιο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ) και
Γ. να πάμε σε μια επόμενη πανελλήνια Συνάντηση των ΜΚΟ,

τότε θα πρέπει σήμερα (1.12.07) να προκριθεί μια ομάδα, ένα «Συντονιστικό Συμβούλιο» π.χ, που θα οδηγήσει τα πράγματα παραπέρα και θα οργανώσει τη Β΄ Πανελλαδική Συνάντηση των ΜΚΟ.

Αν και η Β΄ Πανελλαδική Συνάντηση ήθελε καταλήξει στη συνέχιση της όλης υπόθεσης και στην οργάνωση μιας τρίτης, Γ΄ Πανελλαδικής Συνάντησης, ακόμα μαζικότερης, τότε γίνεται φανερό πως θα πρέπει να προβλεφθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτού του Συντονιστικού Συμβουλίου (Σ.Σ.) που θα οδηγεί τα πράματα απ’ τη μία Πανελλήνια Συνάντηση στην άλλη.

Πάνω σ’ αυτό το θέμα, η δική μας εξαμελής Οργανωτική Επιτροπή έχει να προτείνει το παρακάτω σχέδιο ΑΡΧΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του Συντονιστικού αυτού Συμβουλίου (Σ.Σ) και της γενικότερης κοινής προσπάθειας, το οποίο, αν ήθελε γίνει δεκτό, θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η προσπάθεια και τον τρόπο με τον οποίο θα συντονίζονται οι ενέργειες ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συναντήσεις :

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1. Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι η αναβάθμιση και εδραίωση του πολιτικού ρόλου που καλείται να παίξει ο «τρίτος πυλώνας», η Κοινωνία Των Πολιτών, στη δημόσια ζωή του τόπου.
Στα πλαίσια του σκοπού αυτού επιδιώκονται οι εξής ειδικότεροι στόχοι :
- Η συνεργασία μεταξύ των ΜΚΟ
- Η διευκόλυνση της εθελοντικής τους δράσης.
- Η προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών της Κοινωνίας Των Πολιτών
- Η ανάπτυξη θεσμών αλληλεγγύης και συμμετοχής των πολιτών σε ομαδικές/εθελοντικές δράσεις.
2. Η Πανελλαδική Συνάντηση, καθώς και το Σ.Σ που προκρίνεται απ’ αυτήν, δεν αποτελούν δευτεροβάθμια όργανα εκπροσώπησης των ΜΚΟ. Δεν αποτελούν δίκτυο των οργανώσεων που μετέχουν στις συνεδριάσεις τους. Αποτελούν μια χαλαρή ένωση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έναν ανοιχτό χώρο διαρκούς διαβούλευσης και ζύμωσης πάνω σε θέματα οργάνωσης, συμμετοχικότητας και διευκόλυνσης του έργου των ΜΚΟ.
3. Στις συνεδριάσεις της Πανελλαδικής Συνάντησης και του Σ.Σ δεν συζητούνται επιμέρους θέματα ή αιτήματα κάποιων ΜΚΟ. Συζητούνται θέματα που ενδιαφέρουν γενικότερα την ΚτΠ και τις οργανώσεις της. Κάθε ΜΚΟ μετέχει ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς και διατηρεί την αυτονομία της.
4. Στις Πανελλαδικές Συναντήσεις μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να λάβει μέρος κάθε ελλαδική ΜΚΟ με ένα μέλος - στέλεχός της.
5. Σε κάθε Πανελλαδική Συνάντηση προκρίνεται ένα Συντονιστικό Συμβούλιο που θα λειτουργεί για το διάστημα μέχρι την επόμενη Πανελλαδική Συνάντηση. Κάθε ΜΚΟ μπορεί να συμμετάσχει στη σύνθεση του Σ.Σ μ’ έναν εκπρόσωπό της, ο οποίος αναλαμβάνει δέσμευση χρόνου και παραγωγής έργου τόσο απέναντι στην οργάνωσή του όσο και απέναντι στις οργανώσεις που μετέχουν στην όλη προσπάθεια.
6. Το Σ.Σ δεν έχει ιεραρχία και καταστατικό. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι ισότιμοι. Οι εργασίες του είναι ανοιχτές στις ΜΚΟ και διέπονται απ’ τις παρούσες αρχές λειτουργίας. Το Σ.Σ δεν αποφασίζει στο όνομα των ΜΚΟ που συμμετέχουν αλλά λειτουργεί ως διαρκής συντονιστική γραμματεία μεταξύ δύο Πανελλαδικών Συναντήσεων και προετοιμάζει την επόμενη Πανελλαδική Συνάντηση.
7. Βασικός ρόλος του Σ.Σ είναι να συντονίζει κοινές δράσεις για κοινές προσπάθειες και να διεκδικεί προσβάσεις για τις ΜΚΟ προς τις αρχές (δημόσιες, δημοτικές ή και διεθνείς).
8. Το Σ.Σ συγκροτείται και συνεδριάζει για πρώτη φορά αμέσως μετά τη λήξη κάθε Πανελλαδικής Συνάντησης. Εκλέγει έναν μικρό αριθμό Συντονιστών (π.χ. 5), οι οποίοι μεριμνούν για την επόμενη συνεδρίαση του Σ.Σ, στην οποία και αναλαμβάνουν να εισηγηθούν ένα χρονοδιάγραμμα με τις ενασχολήσεις και πρωτοβουλίες του Σ.Σ. Τα πρόσωπα και ο αριθμός των Συντονιστών μπορούν ν’ αλλάξουν σε κάθε συνεδρίαση του Σ.Σ.
15. Οι ΜΚΟ που μετέχουν στην κοινή προσπάθεια ενημερώνονται για τις πρωτοβουλίες και λοιπές εργασίες του Σ.Σ κατά τρόπο τακτικό και πλήρη.
16. Οι αποφάσεις του Σ.Σ καλόν είναι να λαμβάνονται με συναίνεση και ομοφωνία, αποφεύγοντας ψηφοφορίες. Οι εργασίες του Σ.Σ διέπονται απ’ τις αρχές της δημοκρατικότητας, της συμμετοχικότητας και της δέσμευσης στην αυτοοργάνωση.
9. Στα πλαίσια λειτουργίας του Σ.Σ ή των (αμέσως κατωτέρω) Ομάδων Διαβούλευσης ή εργασίας, κάθε ΜΚΟ μπορεί με εκπρόσωπό της ή με κείμενό της να διατυπώνει γνώμες, να καταθέτει προτάσεις ή να προβάλει ενστάσεις.
10. Για επιμέρους θέματα που περιλαμβάνουν επαφές ή συζητήσεις με δημόσιες αρχές ή ιδιωτικούς φορείς, το Σ.Σ μπορεί να συγκροτεί χωριστές «ομάδες διαβούλευσης», οι οποίες χωρίς να δεσμεύουν κανένα, διενεργούν τις επαφές και αναφέρονται στο Σ.Σ. Τις επαφές αυτές με τους φορείς ή τις αρχές τις πραγματοποιούν οι ίδιες οι ΜΚΟ που μετέχουν στις επιμέρους θεματικές «ομάδες διαβούλευσης».
12. Αντικείμενο διαβούλευσης στις επαφές αυτές είναι η θεσμική θέση των ΜΚΟ και κατά συνέπεια τα τυχόν προβαλλόμενα αιτήματα έχουν πάντα θεσμικό χαρακτήρα και δεν αφορούν επιμέρους προβλήματα κάποιων ΜΚΟ. Τα μέλη του Σ.Σ. και των «ομάδων διαβούλευσης» που πραγματοποιούν παρόμοιες επαφές δεν εκφράζουν τις Οργανώσεις απ’ τις οποίες οι ίδιοι προέρχονται, αλλά το εικαζόμενο γενικό συμφέρον των ΜΚΟ.
14. Με την ίδια λογική, το Σ.Σ μπορεί επίσης να συγκροτεί και άλλες «ομάδες εργασίας» για θέματα διοικητικά, επικοινωνιακά, τοπικά ή άλλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τέλος προτείνουμε, το πρώτο Σ.Σ. που ήθελε προκύψει απ’ τη σημερινή Α΄ Πανελλαδική Συνάντηση, να ασχοληθεί ειδικότερα με τα τρία ζητήματα που απασχόλησαν και τη δική μας επιτροπή. Δηλαδή, τη συνέχιση της καταγραφής των ελληνικών ΜΚΟ, τη διοργάνωση της Β Πανελλαδικής Συνάντησης σε σύντομο χρονικό διάστημα (ει δυνατόν στις αρχές του 2008) και να προωθήσει την τελική διατύπωση ενός κειμένου Αρχών και Αξιών Αυτορρύθμισης των ΜΚΟ, όπως το σχέδιο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συγκεντρώσει προσθήκες, βελτιώσεις, ενστάσεις κλπ από όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ΜΚΟ, να καταλήξει σ’ ένα τελικό κείμενο, το οποίο να θέσει στην κρίση της επόμενης Πανελλαδικής Συνάντησης. Επίσης, αυτονόητο είναι, πως το Σ.Σ. μπορεί να τροποποιήσει ή να αντικαταστήσει το παρόν ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ με άλλο και να το εισηγηθεί στην επόμενη Πανελλαδική Συνάντηση της εξαμελούς οργανωτικής επιτροπής.
Διαβάστε περισσότερα!!

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ. Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών

Για τα μέσα Νοεμβρίου προβλέπεται η πρώτη πανελλήνια συνδιάσκεψη των μη κυβερνητικών οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η πρόσκληση αφορά σε χιλιάδες οργανώσεις και είναι ανοικτή σε όλες τις συλλογικότητες : οργανώσεις οικολογικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, καθώς και σε εξωραϊστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους, εκτός από συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις.
Το γεγονός αυτό αφορά, κατά μέτριους υπολογισμούς, σε πάνω από 50.000 οργανώσεις, συλλόγους και ενώσεις και αναμένεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι, από τις πιο δραστήριες, θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της συντονιστικής οργανωτικής επιτροπής.

Η επιτροπή αυτή έχει προκύψει με πρωτοβουλία δικτύων και ενός ικανού αριθμού ΜΚΟ που έθεσαν ως στόχο να συντονιστεί ο κατακερματισμένος χώρος των ΜΚΟ και να αναλάβει μεγάλα περιφερειακά σχέδια δράσης για το περιβάλλον και τους θεσμούς της κοινωνικής αλληλεγγύης.


Αυτή η πρωτοβουλία συμπίπτει με την αναγνώριση της αναγκαιότητας πλέον για τη χώρα μας, της συμμετοχής των πολιτών σε μεγάλα περιφερειακά σχέδια οικοπροστασίας και ενεργοποίησης των πολιτών για την ποιότητα ζωής και την κοινωνική μέριμνα.


Οι πρόσφατες καταστροφές από τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, της Πάρνηθάς, της Εύβοιας και άλλων περιοχών της χώρας, ανέδειξαν την τεράστια σημασία του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ενεργοποίησης των πολιτών για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Είναι φανερό επίσης, ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και προληπτική φροντίδα για την αντιμετώπιση στο μέλλον παρόμοιων καταστάσεων.


Η οργάνωση των περιφερειακών δικτύων στη χώρα, των συλλογικών οργανώσεων Μ.Κ.Ο., μπορεί να είναι στους πρακτικούς στόχους για το συντονισμό σχεδίων δράσης σε κάθε περιφέρεια και σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με αυτόν τον τρόπο θα ενδυναμωθούν και οι μεμονωμένες συλλογικές οργανώσεις με ουσιαστικό αντικείμενο δράσης και αναγνώρισης από τις τοπικές κοινωνίες.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για το περιφερειακό Δίκτυο Οικοπροστασίας Αττικής και το περιφερειακό Δίκτυο Οικοπροστασίας Πελοποννήσου.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, που έχουν ληφθεί από εκατοντάδες Μ.Κ.Ο. οργανώσεις, μπορούν να αποτελέσουν πιλοτικές δράσεις για όλη τη χώρα.

Το κυριότερο όμως είναι ότι για πρώτη φορά οι ΜΚΟ αφυπνίζονται για συντονισμό το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο που συγκεντρώνουν οι συλλογικές οργανώσεις στη χώρα που μέχρι τώρα, λόγω του κατακερματισμού, δεν είχε αξιοποιηθεί.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες συλλογικές οργανώσεις θα κληθούν, μέσα από τα δίκτυα και μέσω των Blockers στο διαδίκτυο, να συμμετέχουν στο διάλογο και το συντονισμό της πανελλαδικής δράσης.

Η οργανωτική συντονιστική επιτροπή που έχει αναλάβει την πρόσκληση της πανελλήνιας συνδιάσκεψης, θα ενημερώσει τις χιλιάδες οργανώσεις μέσω του τύπου και του διαδικτύου.

Επειδή υπάρχουν δυσκολίες για την άμεση καταγραφή των οικολογικών οργανώσεων, για να αντιμετωπιστεί αυτό προτείνεται σε όλους όσοι λαμβάνουν τα μηνύματα που αφορούν στην ενημέρωση για τη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ να τα προωθούν και να αναμεταδίδουν σε άλλες οργανώσεις, των οποίων διαθέτουν τα στοιχεία.

Με τη συμβολή και τη συνεργασία όλων μας οι Μ.Κ.Ο. θα διεκδικήσουν από την κοινωνία και την πολιτεία ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες και την Κοινωνία των Πολιτών.

Για την Επικοινωνία

Email: anadrash@otenet.gr

Τηλ. 210 822 65 62
Διαβάστε περισσότερα!!

Τομή και νέα σελίδα στη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. για το περιβάλλον

Η έκθεση για το περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα με την συνεργασία 50 εθελοντικών και του ‘έργου πολιτών‘ πέρα από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ως επικοινωνιακό γεγονός αλλάζει άρδην το τοπίο και τις δυνατότητες στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. . Ανέδειξε, πάνω από κάθε προσδοκία, την δυνατότητα επικοινωνιακής και ενημερωτικής παρέμβασης σε ουσιαστικά θέματα για το περιβάλλον που έχουν οι μικρομεσαίες ΜΚΟ σε ουσιαστικά θέματα για το περιβάλλον όταν συνεργάζονται και δεν λειτουργούν ως μεμονωμένες.
Ανέδειξε, την ουσία του εθελοντισμού και το τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο το οποίο όταν συγκροτείται σε μια ενότητα δράσης μπορεί ν’ αλλάξει συνθήκες και νοοτροπίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον και την ζωή μας στην καθημερινότητα.
Σημειολογικά, η έκθεση ήταν μια απάντηση των ημερών απέναντι στο ‘ρυπογόνο‘ περιβάλλον και αποπροσανατολισμού της μιντιοκρατίας που υφιστάμεθα έντονα τον τελευταίο καιρό.
Μπορεί η τηλεόραση να αγνοεί τέτοια γεγονότα με εξαίρεση την ΕΡΤ, που ας σημειώσουμε ήταν και χορηγός της έκθεσης, ‘Ελλάδα το σπίτι μας‘ και κλικ στον εθελοντισμό, αλλά οι χιλιάδες πολίτες που επισκέφθηκαν την έκθεση συνάντησαν μια ‘ζωντανή ανοιχτή πύλη ενημέρωσης‘ από τις εθελοντικές οργανώσεις και αυτό αποτελεί μια νέα τομή στην ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γεμίσουν μια πάνινη τσάντα χορηγία του Δήμου Αθηναίων με συμβολική σημασία με εφημερίδες, περιοδικά και ενημερωτικά φυλλάδια με ουσιαστική και χρηστική ενημέρωση για το περιβάλλον.
Η απήχηση αυτού του παραδειγματικού επικοινωνιακού γεγονότος όχι μόνον δικαίωσε τους συνδιοργανωτές, αλλά τους γέμισε και ενθουσιασμό για να συνεχίσουν την συνεργασία σε όλα τα επίπεδα παρέμβασης για ένα αποτελεσματικό δίκτυο οικοπροστασίας στην Αττική.
Η ιδέα να μεταφερθεί η έκθεση και σε άλλους Δήμους της Αττικής αλλά και όλης της χώρας απέφερε άμεσα νέες προτάσεις με την δήλωση συμμετοχής τοπικών συλλόγων και ΜΚΟ.
Για παράδειγμα, ο Δήμος Καματερού, ο Δήμος Κορυδαλλού, ο Δήμος Σκιάθου και το Δίκτυο οικοπροστασίας Πελοποννήσου έκαναν άμεσα προτάσεις συνεργασίας και διεξαγωγής παρόμοιων εκδηλώσεων.
Νέοι εθελοντές και άλλες οργανώσεις θέλουν να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την πρωτοβουλία και το κίνημα της συμμετοχικής οικολογίας που απλώνεται σ’ όλη την χώρα. Οι πολύ μεγάλες ΜΚΟ που μονοπωλούσαν μέχρι τώρα την επικοινωνία στο χώρο οικολογίας και υποτίμησαν τη δύναμη της συνεργασίας των δικτύων θα έχουν
διαπιστώσει ήδη ότι ο χώρος της οικολογία αφενός ανήκει σε όλους, και αφετέρου αποτελεσματικότητα μπορεί να προέλθει από την συνένωση των προσπαθειών και των μικρών οργανώσεων μέσα από την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.
Η εφημερίδα Οίκοpress που ενέπνευσε το τελευταίο διάστημα την ιδέα των δικτύων οικοπροστάσιας, της ανοικτής συμμετοχικής οικολογίας, της αλληλέγγυας οικονομίας και απασχόλησης μέσα από την δικτύωση και συνεργασία των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών δέχεται καθημερινά μηνύματα διάθεση συμμετοχής των πολιτών σ’ αυτή την προοπτική.
Και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα έναντι της απάθειας και της απογοήτευσης που προκαλεί η διαφθορά και η έκπτωση αξιών από το πολιτικό σύστημα. Η συμμετοχική οικολογία και τα δίκτυα οικοπροστασίας είναι η ενεργητική απάντηση, η ελπίδα για το μέλλον της κοινωνίας.
Βασίλης Τακτικός
Διευθυντής της εφημερίδας ‘Οίκοpress
Διαβάστε περισσότερα!!

Ανατροπή και Ανάταση

Δε συμμερίζομαι αυτούς που στωικά σέρνουν το φορτίο της ζωής, των ηττημένων, όπως και εκείνους της φιλανθρωπίας, μεγαλόσχημους επιθεωρητές.Μόλις και μετά βίας ανέχομαι στο ύστατο χαίρε των παρηγορητών της εκκλησίας.

Προτιμώ εκείνους τους πυρπολητές των συνειδήσεων που από την καύση, σχάση και την σύμπτυξη των πεθαμένων ιδεών ελκύουν την κοινωνική ενέργεια ανατροπής.

Β. Τ.
Διαβάστε περισσότερα!!

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ως συλλογικές δημιουργικές κοινότητες

Ορισμένα σημαντικά γεγονότα που έγιναν τον τελευταίο καιρό, με την συντονισμένη δράση των ΜΚΟ ανέδειξαν ναι νέα δυναμική στο χώρο.

Η έκθεση στο Σύνταγμα με πέντε θεματικές για το περιβάλλον με την συνδιοργάνωση 50 ΜΚΟ.Η μεγάλη συνεργασία συλλογικών οργανώσεων που επετεύχθη για την περιβαλλοντική διάσωση του κορινθιακού κόλπου.

Οι κινητοποιήσεις και η δικτύωση στην Αττική για τις πράσινες πόλεις ‘ πράσινες οροφές, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν ότι οι ΜΚΟ μπορούν να λειτουργήσουν ως συλλογικές δημιουργικές κοινότητες τόσο για την πράσινη επικοινωνία όσο και για την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και απασχόλησης.

Β. T.
Διαβάστε περισσότερα!!

H Oλιγαρχία των διαπλεκόμενων και οι χιλιάδες μη προνομιούχες Μ.Κ.Ο

Αυτές τις ημέρες που η δημόσια ζωή κατακλύζεται από τις δυσώδεις αναθυμιάσεις των διαπλεκόμενων συμφερόντων μέσων μαζικής επικοινωνίας και πολιτικού συστήματος επιχειρείται και η ύπουλη δυσφήμηση του θεσμού των Μ.Κ.Ο.Οι χιλιάδες μη προνομιούχες και μη διαπλεκόμενες Μ.Κ.Ο που παράγουν σημαντικό εθελοντικό έργο με ελάχιστα οικονομικά μέσα διαμαρτύρονται για αυτήν την επιτηδευμένη επίθεση και υποκρισία.

Γιατί όπως τελικά αποδεικνύεται από τα δημοσιεύματα και τους ψιθύρους ελάχιστες είναι εκείνες οι μεγάλες και μικρές Μ.Κ.Ο που συνομιλούν και ταυτίζονται με το σύστημα διαπλοκής και διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Είδαμε ιδρύματα μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων δυστυχώς ακόμη και η αλληλεγγύη της εκκλησίας να υποδύονται ρόλο των Μ.Κ.Ο και να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των επιχορηγήσεων την ίδια στιγμή που χιλιάδες άλλες με έργο ουδέποτε ενισχύθηκαν από τους «ειδικούς λογαριασμούς».

Τα συμφέροντα αυτά της ολιγαρχίας στο χώρο των Μ.Κ.Ο είναι σύμφυτα με τη μονοπώληση της επιρροής της μιντιοκρατίας και του πελατειακού πολιτικού συστήματος.

Ο Εθελοντισμός ως τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο της αλληλέγγυας οικονομίας που δίνει λύσεις στην αντιμετώπιση της ανεργίας και προβλημάτων κοινωνικής συνοχής και οικοπροστασίας ουδεμία σχέση έχει με το φαινόμενο διαφθοράς και συναλλαγής με το πελατειακό σύστημα άνομων συμφερόντων.

Το δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας και οικοπροστασίας που υφίσταται πλέον στη χώρα μας, καταγγέλλει αυτήν την υποκρισία και την επιτηδευμένη συκοφάντηση και θα αντισταθεί οργανωμένα μέσα από την οριζόντια επικοινωνία των ενεργών πολιτών.
Διαβάστε περισσότερα!!

ΜΚΟ Έναντι της μηχανικής της εξουσίας

‘ και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
Ξεχάσατε ότι είμαι σπόρος ‘
Ν. Χριστιανόπουλος, ποιητής

Στη ρυπογόνο επικοινωνιακή δίνη των ημερών των “Μάκηδων”, των “Θέμηδων” και των βιντεοκομιστών, προς χάριν της γενικής συσκότισης, επιχειρήθηκε και η συκοφάντηση του θεσμού των μη κυβερνητικών οργανώσεων, επειδή πράγματι, ένα μικρό μέρος αυτών, εμπλέκεται στο διαπλεκόμενο μιντιο - πολιτικό κυρίαρχο σύστημα.Οι μιντιοκράτες, με το “θάψιμο” και στην προσπάθεια του να παρουσιάσουν όλους σαν την αφεντιά τους, ξέχασαν πως στο χώρο των ΜΚΟ υπάρχει ο σπόρος των νέων ιδεών, για την περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, που φυτρώνει και αναδεικνύεται παγκόσμια. Η διαλεκτική του σπόρου δεν φοβάται το “θάψιμο”.

Ξέχασαν ότι οι πολίτες σήμερα επιλέγουν μόνον σ’ αυτό το χώρο να οργανωθούν και να υπερασπιστούν τις αξίες της ζωής και τα δικαιώματα τους, έναντι της μηχανικής της εξουσίας που αγνοεί τις κοινωνικές ανάγκες.


Β. Τ.
Διαβάστε περισσότερα!!