Επισκεφθείτε:

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Τομή και νέα σελίδα στη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. για το περιβάλλον

Η έκθεση για το περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα με την συνεργασία 50 εθελοντικών και του ‘έργου πολιτών‘ πέρα από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ως επικοινωνιακό γεγονός αλλάζει άρδην το τοπίο και τις δυνατότητες στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. . Ανέδειξε, πάνω από κάθε προσδοκία, την δυνατότητα επικοινωνιακής και ενημερωτικής παρέμβασης σε ουσιαστικά θέματα για το περιβάλλον που έχουν οι μικρομεσαίες ΜΚΟ σε ουσιαστικά θέματα για το περιβάλλον όταν συνεργάζονται και δεν λειτουργούν ως μεμονωμένες.
Ανέδειξε, την ουσία του εθελοντισμού και το τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο το οποίο όταν συγκροτείται σε μια ενότητα δράσης μπορεί ν’ αλλάξει συνθήκες και νοοτροπίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον και την ζωή μας στην καθημερινότητα.
Σημειολογικά, η έκθεση ήταν μια απάντηση των ημερών απέναντι στο ‘ρυπογόνο‘ περιβάλλον και αποπροσανατολισμού της μιντιοκρατίας που υφιστάμεθα έντονα τον τελευταίο καιρό.
Μπορεί η τηλεόραση να αγνοεί τέτοια γεγονότα με εξαίρεση την ΕΡΤ, που ας σημειώσουμε ήταν και χορηγός της έκθεσης, ‘Ελλάδα το σπίτι μας‘ και κλικ στον εθελοντισμό, αλλά οι χιλιάδες πολίτες που επισκέφθηκαν την έκθεση συνάντησαν μια ‘ζωντανή ανοιχτή πύλη ενημέρωσης‘ από τις εθελοντικές οργανώσεις και αυτό αποτελεί μια νέα τομή στην ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γεμίσουν μια πάνινη τσάντα χορηγία του Δήμου Αθηναίων με συμβολική σημασία με εφημερίδες, περιοδικά και ενημερωτικά φυλλάδια με ουσιαστική και χρηστική ενημέρωση για το περιβάλλον.
Η απήχηση αυτού του παραδειγματικού επικοινωνιακού γεγονότος όχι μόνον δικαίωσε τους συνδιοργανωτές, αλλά τους γέμισε και ενθουσιασμό για να συνεχίσουν την συνεργασία σε όλα τα επίπεδα παρέμβασης για ένα αποτελεσματικό δίκτυο οικοπροστασίας στην Αττική.
Η ιδέα να μεταφερθεί η έκθεση και σε άλλους Δήμους της Αττικής αλλά και όλης της χώρας απέφερε άμεσα νέες προτάσεις με την δήλωση συμμετοχής τοπικών συλλόγων και ΜΚΟ.
Για παράδειγμα, ο Δήμος Καματερού, ο Δήμος Κορυδαλλού, ο Δήμος Σκιάθου και το Δίκτυο οικοπροστασίας Πελοποννήσου έκαναν άμεσα προτάσεις συνεργασίας και διεξαγωγής παρόμοιων εκδηλώσεων.
Νέοι εθελοντές και άλλες οργανώσεις θέλουν να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την πρωτοβουλία και το κίνημα της συμμετοχικής οικολογίας που απλώνεται σ’ όλη την χώρα. Οι πολύ μεγάλες ΜΚΟ που μονοπωλούσαν μέχρι τώρα την επικοινωνία στο χώρο οικολογίας και υποτίμησαν τη δύναμη της συνεργασίας των δικτύων θα έχουν
διαπιστώσει ήδη ότι ο χώρος της οικολογία αφενός ανήκει σε όλους, και αφετέρου αποτελεσματικότητα μπορεί να προέλθει από την συνένωση των προσπαθειών και των μικρών οργανώσεων μέσα από την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.
Η εφημερίδα Οίκοpress που ενέπνευσε το τελευταίο διάστημα την ιδέα των δικτύων οικοπροστάσιας, της ανοικτής συμμετοχικής οικολογίας, της αλληλέγγυας οικονομίας και απασχόλησης μέσα από την δικτύωση και συνεργασία των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών δέχεται καθημερινά μηνύματα διάθεση συμμετοχής των πολιτών σ’ αυτή την προοπτική.
Και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα έναντι της απάθειας και της απογοήτευσης που προκαλεί η διαφθορά και η έκπτωση αξιών από το πολιτικό σύστημα. Η συμμετοχική οικολογία και τα δίκτυα οικοπροστασίας είναι η ενεργητική απάντηση, η ελπίδα για το μέλλον της κοινωνίας.
Βασίλης Τακτικός
Διευθυντής της εφημερίδας ‘Οίκοpress

Δεν υπάρχουν σχόλια: