Επισκεφθείτε:

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Πανελλαδική Συνάντηση για ένα πλαίσιο Αρχών και Αξιών αυτορρύθμισης των ΜΚΟ

Καθημερινά, ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται ο ρόλος που παίζει στα πολιτικά πράγματα του τόπου η Κοινωνία Των Πολιτών με τις οργανώσεις της, έξω απ’ τα κόμματα, το κράτος και την αγορά.
Όλο και συχνότερα συνειδητοί πολίτες, που αρνούνται να εκχωρήσουν την πολιτική τους εκπροσώπηση σε κομματικούς ή άλλους παράγοντες, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι ίδιοι, ομαδικές – εθελοντικές πρωτοβουλίες, και δραστηριοποιούνται μες απ’ τις δικές τους οργανώσεις σε αποστολές ωφέλιμες για την κοινωνία και για την ποιότητα της ζωής των πολιτών.Όλος αυτός ο πολιτικά ενεργός κόσμος, ο κόσμος του τρίτου πυλώνα όπως ονομάζεται, εφαρμόζει στην πράξη μια σειρά από αρχές και αξίες, άγραφες, που είναι όμως κοινές και γίνονται σεβαστές απ’ όλες τις ΜΚΟ. Αυτές τις κοινές αρχές και αξίες αποπειραθήκαμε να ψηλαφίσουμε και ν’ αποτυπώσουμε εδώ, στο κείμενο που ακολουθεί.
Πρόκειται για είκοσι διατάξεις, είκοσι όρους, διατυπωμένους περίπου επιγραμματικά σε μορφή άρθρων, που αποτελούν την εισηγητική μας πρόταση για τη δημιουργία ενός πλαισίου κοινών αρχών και αξιών αυτορρύθμισης των ΜΚΟ. Αυτό το σχέδιο πλαισίου, το οποίο αυθαίρετα βαφτίσαμε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, το παραδίδουμε σήμερα (1.12.07) σ’ όλες τις ΜΚΟ της χώρας (ή τουλάχιστον σ’ όσες περισσότερες μπορούμε) με τη φιλοδοξία να χρησιμεύσει ως αφετηρία ή ως πηγή έμπνευσης για την επεξεργασία και την διατύπωση ενός πιο ολοκληρωμένου και πιο αντιπροσωπευτικού, τελικού κειμένου, το οποίο θα μπορούσε ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να υιοθετηθεί και ν’ αποτελέσει μια κοινή αναφορά ή έναν άτυπο θεσμό αυτορρύθμισης και αυτοδέσμευσης όλων των ΜΚΟ της χώρας ή εκείνων των ΜΚΟ που θα τον υιοθετήσουν. Προς το παρόν ας θεωρηθεί κάτι σαν… non paper.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Πλαίσιο Αρχών και Αξιών
αυτοδέσμευσης των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
----------------------------------

1 Δημοκρατική δομή : Η καταστατική μας συγκρότηση στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας και διοίκησης.
2 Διαφάνεια : Η διαχείριση των οικονομικών μας είναι φανερή. Δεν υπηρετούμε μυστικούς σκοπούς. Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία.
3 Λογοδοσία : Δρούμε και απολογούμαστε δημόσια. Είμαστε δεκτικοί ελέγχου και κριτικής από την κοινωνία καθώς και απ’ τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.
4 Οικονομικά: Έχουμε σκοπό μη κερδοσκοπικό. Οι κάθε είδους πόροι μας καθώς και τυχόν κέρδη από τις δραστηριότητές μας αξιοποιούνται στα πλαίσια της αποστολής μας ή σε προγράμματα για την αύξηση των εσόδων μας. Δεν διαμοιράζονται μεταξύ των μελών.
5 Πολιτική : Σκεφτόμαστε και δρούμε πολιτικά έξω από κόμματα, παρατάξεις και συντεχνίες.
6 Αυτονομία: Μόνοι ορίζουμε την πολιτική μας ενώ περιφρουρούμε την ανεξαρτησία μας έναντι κρατικών, κομματικών, επιχειρηματικών ή άλλων εξωγενών παραγόντων.
7 Ξεκάθαρη αποστολή: Διατυπώνουμε με σαφήνεια τους στόχους μας και τους υπηρετούμε με συνέπεια λόγων, διακηρύξεων και έργων.
8 Αποτελεσματικότητα: Επιδιώκουμε η δράση μας να μετράει, να έχει ουσιαστική απόδοση στον τομέα της ενεργοποίησής μας.
9 Υπευθυνότητα : Είμαστε υπεύθυνοι για όσα λέμε και κάνουμε. Αναλαμβάνουμε
τις συνέπειες των λόγων και των έργων μας.
10 Εθελοντισμός : Προωθούμε πνεύμα ομαδικής δράσης και συνεργασίας.
Αναγνωρίζουμε τον πρωταρχικό ρόλο που παίζουν οι εθελοντές
μας στο σχεδιασμό των στόχων μας και την υλοποίηση των
δράσεών μας. Μεριμνούμε για την ασφάλεια και την
εκπαίδευσή τους. Ανταμείβουμε ηθικά τη συμμετοχή τους.
11 Συνεργασία : Είμαστε δεκτικοί στα νέα ερεθίσματα και τις νέες ιδέες. Προωθούμε το διάλογο, τη συνεργασία και τη δικτύωση μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών
12 Ωφελιμότητα : Η αποστολή και η δράση μας κάνουν καλό στην κοινωνία συνολικά ή σε τμήματά της.
13 Ανθρώπινα Υπερασπιζόμαστε χωρίς διακρίσεις τα ατομικά και
δικαιώματα : κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη, τηρούμε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προστατεύουμε το περιβάλλον και προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.
14 Άμεση δράση : Δεν εκχωρούμε την πολιτική μας εκπροσώπηση, διεκδικούμε οι ίδιοι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
15 Αναγνώριση Απαιτούμε απ’ τις αρχές να σέβονται τα δικαιώματα
δικαιωμάτων : και να ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα τόσο της οργάνωσής μας όσο και του κάθε πολίτη.
16 Ισοπολιτεία: Καταπολεμούμε τη διαφθορά. Αξιώνουμε από τους δημόσιους φορείς να προβαίνουν στην ενδυνάμωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τηρώντας την αρχή της ισονομίας, χωρίς αυθαιρεσίες ή πελατειακές προτιμήσεις
17 Ισοτιμία : Προσεγγίζουμε την κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βάση την ισοτιμία και την αξιοκρατία.
18 Συμπεριφορές: Δεν δημαγωγούμε, δεν κολακεύουμε, δεν ευτελίζουμε, δεν λαϊκίζουμε, δεν είμαστε δογματικοί. Επιχειρηματολογούμε και τεκμηριώνουμε, επιδιώκοντας την αξιοπιστία.
19 Αρχές και αξίες : Η πολιτική μας δράση οροθετείται απ’ τις αρχές και τις αξίες που οι ίδιοι έχουμε υιοθετήσει.
20 Ακροτελεύτια διάταξη: Η τήρηση του παρόντος επαφίεται στο δημοκρατικό φρόνημα της Κοινωνίας των Πολιτών


της εξαμελούς οργανωτικής επιτροπής


Β΄ Πανελλαδική Συνάντηση
Αν η μεγάλη Συνάντηση της 1.12.07 καταλήξει στη συνέχιση της όλης αυτής προσπάθειας, αν δηλαδή κριθεί σκόπιμο:
Α. να προχωρήσει η καταγραφή των ελληνικών ΜΚΟ,
Β. να φτιαχτεί ένα τελικό κείμενο Αρχών και Αξιών των ΜΚΟ (κάτι σαν το σχέδιο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ) και
Γ. να πάμε σε μια επόμενη πανελλήνια Συνάντηση των ΜΚΟ,

τότε θα πρέπει σήμερα (1.12.07) να προκριθεί μια ομάδα, ένα «Συντονιστικό Συμβούλιο» π.χ, που θα οδηγήσει τα πράγματα παραπέρα και θα οργανώσει τη Β΄ Πανελλαδική Συνάντηση των ΜΚΟ.

Αν και η Β΄ Πανελλαδική Συνάντηση ήθελε καταλήξει στη συνέχιση της όλης υπόθεσης και στην οργάνωση μιας τρίτης, Γ΄ Πανελλαδικής Συνάντησης, ακόμα μαζικότερης, τότε γίνεται φανερό πως θα πρέπει να προβλεφθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτού του Συντονιστικού Συμβουλίου (Σ.Σ.) που θα οδηγεί τα πράματα απ’ τη μία Πανελλήνια Συνάντηση στην άλλη.

Πάνω σ’ αυτό το θέμα, η δική μας εξαμελής Οργανωτική Επιτροπή έχει να προτείνει το παρακάτω σχέδιο ΑΡΧΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του Συντονιστικού αυτού Συμβουλίου (Σ.Σ) και της γενικότερης κοινής προσπάθειας, το οποίο, αν ήθελε γίνει δεκτό, θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η προσπάθεια και τον τρόπο με τον οποίο θα συντονίζονται οι ενέργειες ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συναντήσεις :

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1. Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι η αναβάθμιση και εδραίωση του πολιτικού ρόλου που καλείται να παίξει ο «τρίτος πυλώνας», η Κοινωνία Των Πολιτών, στη δημόσια ζωή του τόπου.
Στα πλαίσια του σκοπού αυτού επιδιώκονται οι εξής ειδικότεροι στόχοι :
- Η συνεργασία μεταξύ των ΜΚΟ
- Η διευκόλυνση της εθελοντικής τους δράσης.
- Η προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών της Κοινωνίας Των Πολιτών
- Η ανάπτυξη θεσμών αλληλεγγύης και συμμετοχής των πολιτών σε ομαδικές/εθελοντικές δράσεις.
2. Η Πανελλαδική Συνάντηση, καθώς και το Σ.Σ που προκρίνεται απ’ αυτήν, δεν αποτελούν δευτεροβάθμια όργανα εκπροσώπησης των ΜΚΟ. Δεν αποτελούν δίκτυο των οργανώσεων που μετέχουν στις συνεδριάσεις τους. Αποτελούν μια χαλαρή ένωση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έναν ανοιχτό χώρο διαρκούς διαβούλευσης και ζύμωσης πάνω σε θέματα οργάνωσης, συμμετοχικότητας και διευκόλυνσης του έργου των ΜΚΟ.
3. Στις συνεδριάσεις της Πανελλαδικής Συνάντησης και του Σ.Σ δεν συζητούνται επιμέρους θέματα ή αιτήματα κάποιων ΜΚΟ. Συζητούνται θέματα που ενδιαφέρουν γενικότερα την ΚτΠ και τις οργανώσεις της. Κάθε ΜΚΟ μετέχει ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς και διατηρεί την αυτονομία της.
4. Στις Πανελλαδικές Συναντήσεις μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να λάβει μέρος κάθε ελλαδική ΜΚΟ με ένα μέλος - στέλεχός της.
5. Σε κάθε Πανελλαδική Συνάντηση προκρίνεται ένα Συντονιστικό Συμβούλιο που θα λειτουργεί για το διάστημα μέχρι την επόμενη Πανελλαδική Συνάντηση. Κάθε ΜΚΟ μπορεί να συμμετάσχει στη σύνθεση του Σ.Σ μ’ έναν εκπρόσωπό της, ο οποίος αναλαμβάνει δέσμευση χρόνου και παραγωγής έργου τόσο απέναντι στην οργάνωσή του όσο και απέναντι στις οργανώσεις που μετέχουν στην όλη προσπάθεια.
6. Το Σ.Σ δεν έχει ιεραρχία και καταστατικό. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι ισότιμοι. Οι εργασίες του είναι ανοιχτές στις ΜΚΟ και διέπονται απ’ τις παρούσες αρχές λειτουργίας. Το Σ.Σ δεν αποφασίζει στο όνομα των ΜΚΟ που συμμετέχουν αλλά λειτουργεί ως διαρκής συντονιστική γραμματεία μεταξύ δύο Πανελλαδικών Συναντήσεων και προετοιμάζει την επόμενη Πανελλαδική Συνάντηση.
7. Βασικός ρόλος του Σ.Σ είναι να συντονίζει κοινές δράσεις για κοινές προσπάθειες και να διεκδικεί προσβάσεις για τις ΜΚΟ προς τις αρχές (δημόσιες, δημοτικές ή και διεθνείς).
8. Το Σ.Σ συγκροτείται και συνεδριάζει για πρώτη φορά αμέσως μετά τη λήξη κάθε Πανελλαδικής Συνάντησης. Εκλέγει έναν μικρό αριθμό Συντονιστών (π.χ. 5), οι οποίοι μεριμνούν για την επόμενη συνεδρίαση του Σ.Σ, στην οποία και αναλαμβάνουν να εισηγηθούν ένα χρονοδιάγραμμα με τις ενασχολήσεις και πρωτοβουλίες του Σ.Σ. Τα πρόσωπα και ο αριθμός των Συντονιστών μπορούν ν’ αλλάξουν σε κάθε συνεδρίαση του Σ.Σ.
15. Οι ΜΚΟ που μετέχουν στην κοινή προσπάθεια ενημερώνονται για τις πρωτοβουλίες και λοιπές εργασίες του Σ.Σ κατά τρόπο τακτικό και πλήρη.
16. Οι αποφάσεις του Σ.Σ καλόν είναι να λαμβάνονται με συναίνεση και ομοφωνία, αποφεύγοντας ψηφοφορίες. Οι εργασίες του Σ.Σ διέπονται απ’ τις αρχές της δημοκρατικότητας, της συμμετοχικότητας και της δέσμευσης στην αυτοοργάνωση.
9. Στα πλαίσια λειτουργίας του Σ.Σ ή των (αμέσως κατωτέρω) Ομάδων Διαβούλευσης ή εργασίας, κάθε ΜΚΟ μπορεί με εκπρόσωπό της ή με κείμενό της να διατυπώνει γνώμες, να καταθέτει προτάσεις ή να προβάλει ενστάσεις.
10. Για επιμέρους θέματα που περιλαμβάνουν επαφές ή συζητήσεις με δημόσιες αρχές ή ιδιωτικούς φορείς, το Σ.Σ μπορεί να συγκροτεί χωριστές «ομάδες διαβούλευσης», οι οποίες χωρίς να δεσμεύουν κανένα, διενεργούν τις επαφές και αναφέρονται στο Σ.Σ. Τις επαφές αυτές με τους φορείς ή τις αρχές τις πραγματοποιούν οι ίδιες οι ΜΚΟ που μετέχουν στις επιμέρους θεματικές «ομάδες διαβούλευσης».
12. Αντικείμενο διαβούλευσης στις επαφές αυτές είναι η θεσμική θέση των ΜΚΟ και κατά συνέπεια τα τυχόν προβαλλόμενα αιτήματα έχουν πάντα θεσμικό χαρακτήρα και δεν αφορούν επιμέρους προβλήματα κάποιων ΜΚΟ. Τα μέλη του Σ.Σ. και των «ομάδων διαβούλευσης» που πραγματοποιούν παρόμοιες επαφές δεν εκφράζουν τις Οργανώσεις απ’ τις οποίες οι ίδιοι προέρχονται, αλλά το εικαζόμενο γενικό συμφέρον των ΜΚΟ.
14. Με την ίδια λογική, το Σ.Σ μπορεί επίσης να συγκροτεί και άλλες «ομάδες εργασίας» για θέματα διοικητικά, επικοινωνιακά, τοπικά ή άλλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τέλος προτείνουμε, το πρώτο Σ.Σ. που ήθελε προκύψει απ’ τη σημερινή Α΄ Πανελλαδική Συνάντηση, να ασχοληθεί ειδικότερα με τα τρία ζητήματα που απασχόλησαν και τη δική μας επιτροπή. Δηλαδή, τη συνέχιση της καταγραφής των ελληνικών ΜΚΟ, τη διοργάνωση της Β Πανελλαδικής Συνάντησης σε σύντομο χρονικό διάστημα (ει δυνατόν στις αρχές του 2008) και να προωθήσει την τελική διατύπωση ενός κειμένου Αρχών και Αξιών Αυτορρύθμισης των ΜΚΟ, όπως το σχέδιο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συγκεντρώσει προσθήκες, βελτιώσεις, ενστάσεις κλπ από όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ΜΚΟ, να καταλήξει σ’ ένα τελικό κείμενο, το οποίο να θέσει στην κρίση της επόμενης Πανελλαδικής Συνάντησης. Επίσης, αυτονόητο είναι, πως το Σ.Σ. μπορεί να τροποποιήσει ή να αντικαταστήσει το παρόν ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ με άλλο και να το εισηγηθεί στην επόμενη Πανελλαδική Συνάντηση της εξαμελούς οργανωτικής επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: