Επισκεφθείτε:

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

ΕΙΣΗΓΗΣΗ - της εξαμελούς οργανωτικής επιτροπής για ένα πλαίσιο Αρχών και Αξιών αυτορρύθμισης των ΜΚΟ

Καθημερινά, ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται ο ρόλος που παίζει στα πολιτικά πράγματα του τόπου η Κοινωνία Των Πολιτών με τις οργανώσεις της, έξω απ’ τα κόμματα, το κράτος και την αγορά.
Όλο και συχνότερα συνειδητοί πολίτες, που αρνούνται να εκχωρήσουν την πολιτική τους εκπροσώπηση σε κομματικούς ή άλλους παράγοντες, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι ίδιοι, ομαδικές – εθελοντικές πρωτοβουλίες, και δραστηριοποιούνται μες απ’ τις δικές τους οργανώσεις σε αποστολές ωφέλιμες για την κοινωνία και για την ποιότητα της ζωής των πολιτών.Όλος αυτός ο πολιτικά ενεργός κόσμος, ο κόσμος του τρίτου πυλώνα όπως ονομάζεται, εφαρμόζει στην πράξη μια σειρά από αρχές και αξίες, άγραφες, που είναι όμως κοινές και γίνονται σεβαστές απ’ όλες τις ΜΚΟ. Αυτές τις κοινές αρχές και αξίες αποπειραθήκαμε να ψηλαφίσουμε και ν’ αποτυπώσουμε εδώ, στο κείμενο που ακολουθεί.
Πρόκειται για είκοσι διατάξεις, είκοσι όρους, διατυπωμένους περίπου επιγραμματικά σε μορφή άρθρων, που αποτελούν την εισηγητική μας πρόταση για τη δημιουργία ενός πλαισίου κοινών αρχών και αξιών αυτορρύθμισης των ΜΚΟ. Αυτό το σχέδιο πλαισίου, το οποίο αυθαίρετα βαφτίσαμε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, το παραδίδουμε σήμερα (1.12.07) σ’ όλες τις ΜΚΟ της χώρας (ή τουλάχιστον σ’ όσες περισσότερες μπορούμε) με τη φιλοδοξία να χρησιμεύσει ως αφετηρία ή ως πηγή έμπνευσης για την επεξεργασία και την διατύπωση ενός πιο ολοκληρωμένου και πιο αντιπροσωπευτικού, τελικού κειμένου, το οποίο θα μπορούσε ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να υιοθετηθεί και ν’ αποτελέσει μια κοινή αναφορά ή έναν άτυπο θεσμό αυτορρύθμισης και αυτοδέσμευσης όλων των ΜΚΟ της χώρας ή εκείνων των ΜΚΟ που θα τον υιοθετήσουν. Προς το παρόν ας θεωρηθεί κάτι σαν… non paper.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Πλαίσιο Αρχών και Αξιών
αυτοδέσμευσης των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
----------------------------------

1 Δημοκρατική δομή : Η καταστατική μας συγκρότηση στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας και διοίκησης.
2 Διαφάνεια : Η διαχείριση των οικονομικών μας είναι φανερή. Δεν υπηρετούμε μυστικούς σκοπούς. Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία.
3 Λογοδοσία : Δρούμε και απολογούμαστε δημόσια. Είμαστε δεκτικοί ελέγχου και κριτικής από την κοινωνία καθώς και απ’ τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.
4 Οικονομικά: Έχουμε σκοπό μη κερδοσκοπικό. Οι κάθε είδους πόροι μας καθώς και τυχόν κέρδη από τις δραστηριότητές μας αξιοποιούνται στα πλαίσια της αποστολής μας ή σε προγράμματα για την αύξηση των εσόδων μας. Δεν διαμοιράζονται μεταξύ των μελών.
5 Πολιτική : Σκεφτόμαστε και δρούμε πολιτικά έξω από κόμματα, παρατάξεις και συντεχνίες.
6 Αυτονομία: Μόνοι ορίζουμε την πολιτική μας ενώ περιφρουρούμε την ανεξαρτησία μας έναντι κρατικών, κομματικών, επιχειρηματικών ή άλλων εξωγενών παραγόντων.
7 Ξεκάθαρη αποστολή: Διατυπώνουμε με σαφήνεια τους στόχους μας και τους υπηρετούμε με συνέπεια λόγων, διακηρύξεων και έργων.
8 Αποτελεσματικότητα: Επιδιώκουμε η δράση μας να μετράει, να έχει ουσιαστική απόδοση στον τομέα της ενεργοποίησής μας.
9 Υπευθυνότητα : Είμαστε υπεύθυνοι για όσα λέμε και κάνουμε. Αναλαμβάνουμε
τις συνέπειες των λόγων και των έργων μας.
10 Εθελοντισμός : Προωθούμε πνεύμα ομαδικής δράσης και συνεργασίας.
Αναγνωρίζουμε τον πρωταρχικό ρόλο που παίζουν οι εθελοντές
μας στο σχεδιασμό των στόχων μας και την υλοποίηση των
δράσεών μας. Μεριμνούμε για την ασφάλεια και την
εκπαίδευσή τους. Ανταμείβουμε ηθικά τη συμμετοχή τους.
11 Συνεργασία : Είμαστε δεκτικοί στα νέα ερεθίσματα και τις νέες ιδέες. Προωθούμε το διάλογο, τη συνεργασία και τη δικτύωση μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών
12 Ωφελιμότητα : Η αποστολή και η δράση μας κάνουν καλό στην κοινωνία συνολικά ή σε τμήματά της.
13 Ανθρώπινα Υπερασπιζόμαστε χωρίς διακρίσεις τα ατομικά και
δικαιώματα : κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη, τηρούμε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προστατεύουμε το περιβάλλον και προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.
14 Άμεση δράση : Δεν εκχωρούμε την πολιτική μας εκπροσώπηση, διεκδικούμε οι ίδιοι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
15 Αναγνώριση Απαιτούμε απ’ τις αρχές να σέβονται τα δικαιώματα
δικαιωμάτων : και να ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα τόσο της οργάνωσής μας όσο και του κάθε πολίτη.
16 Ισοπολιτεία: Καταπολεμούμε τη διαφθορά. Αξιώνουμε από τους δημόσιους φορείς να προβαίνουν στην ενδυνάμωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τηρώντας την αρχή της ισονομίας, χωρίς αυθαιρεσίες ή πελατειακές προτιμήσεις
17 Ισοτιμία : Προσεγγίζουμε την κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βάση την ισοτιμία και την αξιοκρατία.
18 Συμπεριφορές: Δεν δημαγωγούμε, δεν κολακεύουμε, δεν ευτελίζουμε, δεν λαϊκίζουμε, δεν είμαστε δογματικοί. Επιχειρηματολογούμε και τεκμηριώνουμε, επιδιώκοντας την αξιοπιστία.
19 Αρχές και αξίες : Η πολιτική μας δράση οροθετείται απ’ τις αρχές και τις αξίες που οι ίδιοι έχουμε υιοθετήσει.
20 Ακροτελεύτια διάταξη: Η τήρηση του παρόντος επαφίεται στο δημοκρατικό φρόνημα της Κοινωνίας των Πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: